Ομ

Ομ

Όλοι έχουμε ακούσει την λέξη «Ομ». Τι είναι όμως το Ομ? Τι σημαίνει? Μπορεί να μεταφραστεί? (όχι ακριβώς).
Αν κάποιος τραγουδήσει – ψάλλει το Ομ μπορεί με κάποιο τρόπο να επηρεάσει στις θρησκευτικές του αντιλήψεις? (κατηγορηματικά όχι).
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν, να διαλύσουμε αυτό το μυστήριο και τις παρεξηγημένες απόψεις για το Ομ ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα το νοήμά του.

om symbol

Το Ομ είναι μια αρχαία σανσκριτική «λέξη» που ανακάλυψαν και αισθάνθηκαν οι πρώτοι Rishis (σοφοί ή προφήτες) μετά από έντονη περισυλλογή όπου συνειδητοποίησαν αλήθειες και αιώνια γνώση και την μετέφεραν στον κόσμο με την μορφή ποιημάτων. Οι Rishis, μπορούμε να πούμε, ότι προφέροντας το ΟΜ αισθάνθηκαν την ουσία του και στη συνέχεια την μοιράστηκαν με άλλους ανθρώπους που βίωσαν και αυτοί την αίσθηση που προκαλεί.
Είναι κάπως δύσκολο να το περιγράψουμε με λέξεις. Το Ομ αντιπροσωπεύει τα πάντα. Είναι ο σπόρος όλης της δημιουργίας. Μπορούμε να το παρομοιάσουμε με ένα βελανίδι (τον μικρό σπόρο) που μέσα του κρύβει όλη την δύναμη και την ομορφιά μιας τεράστιας βελανιδιάς. Αυτή η φαινομενικά μικροσκοπική λέξη περιέχει όλη τη δύναμη του σύμπαντος. Είναι η αρχή, η μέση και το τέλος των πάντων ή το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Ψέλνοντας το Ομ επέρχεται ευαισθητοποίηση της συνειδητότητά μας και αποκτάμε βαθιά επίγνωση της πραγματικότητας του φυσικού κόσμου και του φυσικού σώματος μας, τις λεπτές εντυπώσεις του νου, των συναισθημάτων, των σκέψεων και των πιστεύω μας για τον εαυτό μας και τον κόσμο στον οποίο ζούμε.

Το Ομ στην πιο ολοκληρωμένη του μορφή εμφανίζεται ως Αουμ. Όταν γράφεται μ’ αυτόν τον τρόπο φαίνεται σαν η λέξη να αποτελείται από τρία μέρη, στην πραγματικότητα όμως είναι τέσσερα.

Ο ήχος Αααα αντιπροσωπεύει το σύμπαν και όλων όσων εμπεριέχονται μέσα σ’ αυτό. Το Αααα είναι η αρχή όλων των ήχων (με το «α» ξεκινούν τα περισσότερα αλβάβητα στον κόσμο). Μας συνδέει με την αίσθηση του εαυτού μας, το εγώ. Με τον ήχο Αααα βιώνουμε την ύπαρξη του κόσμου μέσα από την δραστηριότητα των αισθήσεων. Όταν ψέλνουμε το Αααα ο ήχος παράγεται στον λαιμό και στο πίσω μέρος του στόματος όπου βρίσκεται η ρίζα της γλώσσας και αντιστοιχεί με το κάτω μέρος της κοιλιάς. Ο ήχος Αααα φέρνει την αίσθηση της ενότητας και της αλήθειας της ύπαρξής μας.

Το Ουουου σηματοδοτεί τη διατήρηση της ενέργειας του σύμπαντος και τις λεπτές εντυπώσεις του νου. Μας συνδέει με μια εσωτερική αίσθηση αυτού που υπάρχει και είναι μεγαλύτερο από αυτό που μπορούμε να δούμε και να αισθανθούμε με τις αισθήσεις μας. Ψέλνοντας το Ουουου επιτρέπουμε να μπει στη ζωή μας μια αίσθηση «ελαφρότητας», διαύγειας, ισορροπίας και καλοσύνης. Ο ήχος Ουουου κινείται μπροστά, μεταξύ της γλώσσας και του ουρανίσκου μέχρι τα χείλη και δονεί το ηλιακό πλέγμα. Φέρνει φωτισμένη γνώση και καθαρή σοφία.

Ο ήχος Μμμμ χαρακτηρίζεται από την μεταμορφωτική ενέργεια του σύμπαντος, των σκέψεων και των πεποιπηθήσεων για τον ευατό μας. Είναι ο ήχος που μας ενώνει με μια ευαισθητοποιημένη σύνδεση με το Όλον. Μας επιτρέπει να επιβραδύνουμε έτσι ώστε να αποκτήσουμε την αίσθηση της συνεκτικότητας του συνόλου. Ο ήχος Μμμμ παράγεται με κλειστά χείλη και δονεί την κορυφή του κεφαλιού. Συμβολίζει την ευδαιμονία μέσα από την ένωση με τα πάντα.

Ο τέταρτος ήχος είναι η σιωπή. Είναι οι δονήσεις πέρα από την λεκτική προφορά. Είναι η καθαρή συνειδητοποίηση του Εαυτού. Η ενότητα Sat chit ananda (Υπάρχω, Γνωρίζω, Είμαι Πανευτυχής) βιώνεται με την σιωπή.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι η εμπειρία του Αουμ είναι πολύπλευρη. Στην πραγματικότητα είναι η εμπειρία του όλου μέσα στα πάντα. Λέγεται πως το Αουμ συμπεριλαμβάνει το σύνολο της διαδικασίας του ήχου και πως όλοι οι άλλοι ήχοι εμπεριέχονται μέσα του. Το Ομ ονομάζεται ο σπόρος όλων των ήχων, ο αυθεντικός-αρχικός ήχος από τον οποίο όλοι οι άλλοι ήχοι και λέξεις προέρχονται. Γι’ αυτό το λόγο το Ομ εκπροσωπεί την παγκόσμια συνείδηση, την πηγή των πάντων, την δύναμη που δημιουργεί τα πάντα.

Όταν ψέλνουμε δυνατά το Ομ ο ήχος εξελλίσεται φυσικά μέσα από τις τρεις φάσεις που αντιστοιχούν στα τρία γράμματα: Α – ΟΥ – Μ. Εμπειριώνουμε το Ομ σαν μια αίσθηση πληρότητας και καθαρής συνειδητότητας καθώς οι τρεις συλλαβές δεν είναι αποκομμένες ή διαχωρισμένες, αλλά μια συνεχής κίνηση του σώματος, της αναπνοής και της ευαισθητοποίησης της συνειδητότητας.

Η πραγματική δύναμη του Ομ έγκειται στην εμπειρία του. Διαβάζοντας τα παραπάνω μπορούμε να καταλάβουμε νοητικά το Ομ αλλά δεν το βιώνουμε. Ψάλωντας το Ομ μόνοι μας, με φίλους ή σε κάποια ομάδα επιτρέπουμε την εμπειρία να διεισδύσει στην συνειδητότητά μας. Αισθανόμαστε την δύναμη του κάθε ήχου να δονεί όλο το σώμα και να φέρνει στην επιφάνεια όλες τις κρυμμένες ποιότητές μας. Με τον ήχο του Ομ αφήνουμε τις δονήσεις να καθαρίσουν και να εξαγνίσουν όλο το ενεργειακό μας σύστημα και τα τσάκρας. Με τον ήχο Ομ βιώνουμε την πληρότητα και την θεραπεία.

Πολλά μαθήματα γιόγκα αρχίζουν και τελειώνουν με την ψαλμωδία του Ομ τρείς φορές. Αυτό το μάντρα επιτρέπει στην ενέργεια της ομάδας να συντονιστεί αρμονικά καθώς μοιράζεται την αναπνοή και την απαγγελία του Ομ. Το κάθε άτομο συντονίζεται με τις ενέργειες που υπενθυμίζουν στο σώμα και το νου να αναιρέσουν τις κοσμικές ανησυχίες και να στραφεί προς το εσωτερικό, στην αιώνια χαρά που η γιόγκα μπορεί να προσφέρει.

Με την επανάληψη του Ομ δείχνουμε σεβασμό στο μάθημα και στους άλλους. Το Ομ είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι όλων των ηλικιών και όλων των θρησκειών για να φέρουν την εστιάση και την ευαισθητοποίηση της συνειδητότητας στο βαθύτερο και μεγαλύτερο νόημα της ζωής.

Χωρίς σχόλια ακόμα

Σχολιάστε το άρθρο