Mundras

Mundras

MUDRAS – Η δύναμη που κρατάμε στα χέρια μας

Καθώς πρόσφατα έκανα επανάληψη το καταπληκτικό βιβλίο, Mudras, yoga in your hands, της Gertrud Hirschi, διάβασα την παράγραφο που αναφέρεται στον διαλογισμό της πάνω στον όρο mudra, και το σύμβολο μιας κλειδαριάς που της αποκαλύφθηκε. Μια κλειδαριά κρύβει πάντα ένα μυστικό. Και έτσι γεννήθηκε η επιθυμία να γράψω κάποια πράγματα για την μυστική δύναμη που βρίσκεται στα χέρια μας.

Συχνά χρησιμοποιούμε χειρονομίες με ασυνείδητο τρόπο για να σφραγίσουμε ή να κλειδώσουμε κάτι. Για παράδειγμα, όταν δίνουμε ιδιαίτερο βάρος σε μια απόφαση ή όταν επιτυγχάνουμε μια συμφωνία με άλλο άτομο, ή ακόμα και με την κοσμική συνείδηση. Ακριβώς έτσι, με τον ίδιο τρόπο, μπορούμε επίσης να σφραγίσουμε κάτι με τις εσωτερικές μας δυνάμεις – να φτάσουμε σε μια κατάσταση κατανόησης με τον εαυτό μας. Αυτή είναι μια από τις προσεγγίσεις των mudras. H Gertrud Hirschi λέει: στην πραγματικότητα δεν πιστεύω ότι θα καταλάβουμε ποτέ εντελώς πια είναι η ουσία των mudras.

Το σίγουρο όμως είναι πως μπορούμε να επηρεάσουμε αποτελεσματικά το σώμα μας και το μυαλό μας κάμπτωντας, σταυρώνοντας, τεντώνοντας ή αγγίζοντας τα δάχτυλα μας μεταξύ τους. Και αυτό είναι υπέροχο!!!
Οι παλάμες και τα πέλματα, τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, είναι ρεφλεξολογικά σημεία που έχουν να κάνουν με τους μεσημβρινούς και με πολλές αλληλεπιδράσεις. Ένα πολύ σημαντικό τμήμα που επηρεάζουν τα δάχτυλα των χεριών είναι οι πνεύμονες και η καρδιά. Η διάταση των δέκα δαχτύλων επιδρά αντανακλαστικά και διευρύνοντας τους θωρακικούς σπονδύλους και αυξάνοντας τον όγκο στους πνεύμονες. Οι αντίχειρες και οι δείκτες αφορούν τους άνω λοβούς των πνευμόνων, οι μέσοι και παράμεσοι τους μέσους και τα μικρά δαχτυλάκια τους κάτω. Το απλό τέντωμα και άνοιγμα των δαχτύλων επιδρά θετικά στην λειτουργία των πνευμόνων και της καρδιάς και ενισχύει το αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα. Αυτή η πληροφορία θα μπορούσε κάλιστα να ενταχθεί από την επίσημη ιατρική συνδυαστικά με την κατάλλληλη θεραπεία ενός ασθενή με άσθμα για παράδειγμα, για να επιταχυνθεί η ίαση του. Με την αύξηση της ηλικίας, πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να τεντώσουν σωστά τα δάχτυλά τους. Αυτό δείχνει ένταση στην περιοχή της καρδιάς, η οποία συχνά υποδηλώνει το προοίμιο για καρδιακές παθήσεις ή τάση για οστεοπόρωση. Η δυσκαμψία των χεριών εμποδίζει επίσης την εισπνοή. Το αποτέλεσμα είναι ότι η απαιτούμενη ποσότητα αέρα δεν εισέρχεται στους πνεύμονες, ειδικά στα όρια των πνευμόνων, γεγονός που προάγει τη μόλυνση σε αυτές τις περιοχές.
Πιστεύω πως αν η σύγχρονη ιατρική χρησιμοποιούσε συνδιαστικά τις αρχαίες γνώσεις (που σιγά σιγά μετά από έρευνες αποδεικνύεται ότι έχουν επιστημονική βάση και εξήγηση) οι θεραπείες θα γίνονταν με ταχύτερο και ευκολότερο τρόπο. Το ποσοστό επιτυχίας της ιατρικής θα αυξανόταν ραγδαία αν η σύγχρονη γνώση της επιστήμης συγκεραζόταν με την αρχαία γνώση και παράδοση.
Για να επανέλθουμε όμως στο κυρίως θέμα μας, διάφορες χειρονομίες και θέσεις των δαχτύλων μπορούν να φέρουν θετική επίδραση τόσο στο σωματικό όσο και στο ψυχοσυναισθηματικό μας επίπεδο.
Δεν είναι υπέροχο που μια mudra μπορεί να έχει τόσο πολλές θετικές επιδράσεις; Όχι μόνο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε mudras για να επηρεάσουμε όλες τις περιοχές του σώματός μας, αλλά και κάθε άγγιγμα και κάθε κίνηση των χεριών έχει το ειδικό του αποτέλεσμα.
Κάνοντας χειροτεχνίες, παίζοντας ένα όργανο, πλένοντας το χέρια ή κάνοντας μασάζ – όλες αυτές οι πράξεις έχουν μακροχρόνια αποτελέσματα. Ιδιαίτερα όταν πλένετε τα χέρια σας, μπορείτε να πιέσετε τα δάχτυλα δυναμικά κάνοντας τα μασάζ ταυτόχρονα. Μπορείτε να πιέσετε τα τέσσερα δάχτυλα του ενός χεριού στην παλάμη του άλλου χεριού και γυρίζοντας τα δάχτυλα και στις δύο πλευρές. Επίσης κάνετε γροθιές, ανοίξτε ξανά τα χέρια και τεντώστε τα δάχτυλά σας. Ή τρίψτε σθεναρά τις δύο παλάμες μαζί. Ή διασχίστε τα δάχτυλά μεταξύ τους, γυρίστε τις παλάμες προς τα έξω, και τεντώστε τα χέρια σας. Αυτό θα σας ανανεώσει, θα βελτιώσει την αναπνοή σας και θα ενισχύσει την καρδιά σας.
Εάν κάθεστε σε ένα γραφείο για μεγάλο χρονικό διάστημα και αισθάνεστε ένταση στον αυχένα, πλέξτε τα δάχτυλα μεταξύ τους, εκτός από τους αντίχειρες και χρησιμοποιήστε τους αντίχειρες εναλλάξ για να τρίψετε τους καρπούς και το εσωτερικό των παλαμών. Όταν το κάνετε αυτό, φροντίστε να είστε σε όρθια θέση και χαλαρή στάση. Εάν τοποθετήσετε τον δείκτη, τον μέσο και τον παράμεσο του ενός χεριού στις διαμήκεις αυλακώσεις στο πίσω μέρους του άλλου χεριού και κάνετε απαλό μασάζ μπρος-πίσω, αυτό θα επιδράσει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Ένα ευχάριστο παιχνίδι για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας, να αναζωογονηθείτε με ολιστικό τρόπο τρόπο, και να τονώσετε κάθε σωματική λειτουργία είναι τα χτυπήματα των χεριών. Χτυπήστε παλαμάκια με τα χέρια σας τουλάχιστον οκτώ φορές με ρυθμό. Αυτό μπορεί να μην μπορεί να σας αφήσει να μείνετε σοβαροί!! Τα παιδιά χαίρονται και γελούν με αυτή την διαδικασία και δεν μπορούν να σταματήσουν! Αρχικά, χειροκροτήστε με τον συνηθισμένο τρόπο. Μετά φέρτε τα χέρια πίσω από την πλάτη και συνεχίστε το χειρκότημα. Και συνεχίστε χτυπώντας τις ράχες των δακτύλων, οι άκρες των δακτύλων, η εξωτερική πλευρά, την εσωτερική πλευρά των χεριών, τους καρπούς. Συνεχίστε χτυπώντας διάφορα σημεία του σώματός σας. Το μόνο όριο είναι η φαντασία σας.
Θα παρατηρήσετε πως από τον τρόπο που χτυπάτε και από το πού χτυπάτε, δημιουργείται διαφορετικός τόνος και διαφορετικές δονήσεις. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να παίξετε την δική σας συναυλία κρουστών. Τα τύμπανα χρησιμοποιούνται από τους αρχαίους καιρούς για την έναρξη διαδικασιών θεραπείας. Σήμερα, οι άνθρωποι ξαναχρησιμοποιούν τα χέρια τους για τον ίδιο σκοπό. Με λίγη φαντασία, μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας πρόγραμμα εξάσκησης των χεριών. Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα λάθος εάν κάνετε κάθε κίνηση προσεχτικά και συνειδητά.
Χαϊδέψτε με τους αντίχειρες σας τα υπόλοιπα ακροδάχτυλα με απαλό και συνειδητό τρόπο. Αυτό είναι υπέροχο! Είναι αναζωογονητικό για τον εγκέφαλό σας. Ο εγκέφαλος πρέπει να εκπαιδεύεται σαν μυς κάθε μέρα. Έχει αποδειχθεί ότι ακόμα και μετά από λίγες ημέρες ανάπαυσης στο κρεβάτι (για παράδειγμα μετά από μια επέμβαση), η δραστηριότητα του εγκεφάλου είναι μειωμένη. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι ο εγκέφαλος μπορεί να αναγεννηθεί πολύ γρήγορα μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης. Η εξάσκηση στις mudras μπορεί να ονομαστεί και ως η εκπαίδευση για έναν καθαρό εγκέφαλο. Υπάρχει μια θετική επίδραση στα εγκεφαλικά κύματα, ιδιαίτερα όταν τα δάχτυλα αγγίζουν το ένα το άλλο. Όταν ταυτόχρονα οραματιζόμαστε ευχάριστες, θετικές και θεραπευτικές εικόνες, αυτό απαιτεί μεγάλη ικανότητα από τον εγκέφαλο και προωθεί τη δύναμη της φαντασίας. Αυτή η δύναμη είναι μια από τις προϋποθέσεις για ψυχική εγρήγορση και καθαρή σκέψη.
Μπορείτε επίσης να σχηματίσετε μια mudra και να σκεφτείτε κάτι άλλο ταυτόχρονα. Ωστόσο, το αποτέλεσμα επιταχύνεται και εντείνεται όταν παίρνετε ταυτόχρονα μια στοχαστική θέση, εστιάζετε στα χέρια σας και παρατηρήτε την αναπνοή σας. Παρατηρώντας την κανονική ροή της αναπνοής ή επηρεάζοντας και δίνοντας κατεύθυνση στην αναπνοή στηρίζετε και ενισχύετε την mudra.
Επίσης η πορεία μιας ασθένειας μπορεί να αντιστραφεί με τη βοήθεια των χρωμάτων συνδιαστικά με mudras. Κρατώντας μια mudra, μπορείτε να συγκεντρωθείτε σε ένα χρώμα. Αφήστε το χρώμα να ζωντανέψει, παρακολουθήστε το σε όλους τους τόνους του, να γίνει πιο θολό, ή πιο λαμπερό, ή πιο φωτεινό και λαμπερό, ή αφήστε το να σχηματίσει φόρμες, ή αφήστε το να ρέει, κ.λπ. Για παράδειγμα, αν νοιώθετε την ανάγκη να πάτε στο δάσος γιατί εκεί μπορείτε να αναγεννηθείτε καλύτερα αλλά δεν έχετε το χρόνο να το κάνετε, μπορείτε να φανταστείτε ένα πολύ πράσινο δάσος, και να απολαύσετε πλήρως το πράσινο φύλλωμα. Αυτό θα σας αναζωογονήσει εσωτερικά. Τέτοιες απεικονίσεις χρησιμοποιούνται με μεγάλη επιτυχία σε πολλά νοσοκομεία για την υποστήριξη της διαδικασίας επούλωσης. Δοκιμάστε το!
Παρακάτω αναφέρω μερικές βασικές πληροφορίες για την επίδραση των χρωμάτων που μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε ταυτόχρονα με μια μούντρα.

  • Το κόκκινο διεγείρει την κυκλοφορία, φέρνει εγρήγορση, ζεσταίνει και χαλαρώνει, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει επιθετικότητα.
  • Το πορτοκάλι βελτιώνει τη διάθεση, προάγει την ελαφρότητα, τονώνει την σεξουαλικότητα, αλλά μπορεί επίσης να τονώσει την επιφανειακότητα
  • Το κίτρινο διεγείρει την πέψη, φέρνει διανοητική εγρήγορση και η ζωή γεμίζειμε φως, αλλά μπορεί επίσης να φέρει ενόχληση.
  • Το πράσινο είναι συνήθως χαλαρωτικό. Φέρνει αναγέννηση σε κάθε επίπεδο, και μας δίνει την επιθυμία να ξεκινήσουμε κάτι νέο.
  • Το μπλε είναι επίσης ηρεμιστικό, αλλά αυτή η ηρεμία πηγαίνει βαθύτερα και παρέχει μια αίσθηση ασφάλειας και προστασίας και συμβολίζει τη σιωπηλή λαχτάρα για το ακατανόητο.
  • Το βιολετί είναι το χρώμα του μετασχηματισμού, της αλλαγής και της πνευματικότητας.
  • Το καφέ είναι το χρώμα της σταθερότητας και της σύνδεσης με τη γη, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε στασιμότητα.
  • Το λευκό φέρει ολόκληρο το φάσμα των άλλων χρωμάτων, περιέχει τη γέννηση, καθώς και τον θάνατο
  • Το μαύρο είναι το χρώμα της προστασίας, της δύναμης της συγκέντρωσης, της υποχώρησης και του κενού που υπάρχει μέσα του. Είναι οι απουσία των χρωμάτων. Πολλοί έφηβοι αρέσκονται να φορούν μαύρα επειδή στέκονται στην πύλη μιας νέας περιόδου της ζωής τους. Ωστόσο, πάρα πολύ μαύρο αποδυναμώνει τον οργανισμό, μας βάζει σε μια θλιβερή διάθεση, και προωθεί την απαισιοδοξία.

Δεν υπάρχουν βασικά “κακά” χρώματα, αλλά είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε το σωστό χρώμα με τις σωστές αναλογίες για κάθε περίπτωση.
Μερικές οδηγίες με απλά λόγια για την εκτέλεση των mudras: μπορείτε να επιλέξετε μια θέση καθιστή, ή ξαπλωμένη, ή όρθια, ή και περπατώντας. Φτιάξτε με τα χέρια σας μια mudra και τοποθετήστε τα δάχτυλα όπως φαίνονται σε διάφορες απεικονίσεις. Μπορείτε να ξεκινήσετε με μια απλή mudra, όπως της προσευχής (anjali mudra). Όταν το κάνετε αυτό, η πίεση των δακτύλων θα πρέπει να είναι πολύ ελαφριά και ωραία, και τα χέρια σας πρέπει να είναι χαλαρά. Αλλά ίσως παρατηρήστε ότι αυτό δεν είναι και τόσο απλό! Τα δάχτυλα μπορεί να επαναστατήσουν, μπορεί να φαίνονται πολύ άκαμπτα, και τα χέρια να γλιστρούν ή να κουράζονται γρήγορα. Η ευελιξία των χεριών έχει μια άμεση σχέση με την ευελιξία ολόκληρου του σώματος. Εάν υπάρχει ένταση σε κάποιο σημείο στο σώμα, αυτή η ένταση θα εκφραστεί σε αντίστοιχη περιοχή στα χέρια. Ακόμη και η ηλικία ενός ατόμου μπορεί να καθοριστεί με βάση τον τρόπο που απλώνουμε τα δάχτυλά μας – τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται οι Κινέζοι θεραπευτές.
Τα άκρα των νευρικών οδών των χεριών, καθώς και των ποδιών, καταλαμβάνουν μια ιδιαίτερα μεγάλη περιοχή στον εγκέφαλο. Αυτή η περιοχή είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των χεριών και των ποδιών. Η εγκεφαλική δραστηριότητα ενεργοποιείται και εκπαιδεύεται με τα δάχτυλα. Για παράδειγμα, τα παιχνίδια με τα δάχτυλα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών των παιδιών. Αυτά τα τα παιχνίδια διεγείρουν τις αντίστοιχες περιοχές και συνδέσεις στον εγκέφαλο και ενεργοποιούν τα κύματα του εγκεφάλου. Όταν οι mudras ασκούνται συνειδητά, πράγμα που σημαίνει ότι εστιάζουμε στα δάχτυλά μας, ενεργοποιούνται μεγάλες περιοχές του εγκεφάλου.
Πάρα πολλά πράγματα μπορούν να ειπωθούν για αυτή την καταπληκτική τέχνη που κρατάμε στα χέρια μας. Για την ώρα θα σταματήσω εδώ και σύντομα θα επανέλθω με συγκεκριμένες μούντρες και περισσότερες πληροφορίες.
Namaste!

Χωρίς σχόλια ακόμα

Σχολιάστε το άρθρο

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο